Halloween után is az asztalon: Kedvencünk a sütőtök

Semmi kétség afelől, hogy az ősz legnépszerűbb alapanyaga a sütőtök. Nézzük, milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkezik és miért érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Sütőtök az asztalon (Kép: cottonbro studi/ Pexels)

Élettani hatások

  • Tápanyagban gazdag: Különösen A-vitaminban (béta-karotin), C-vitaminban és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban és magnéziumban.
  • Alacsony kalóriatartalom: Amellett, hogy tápláló élelmiszer, kevés kalóriát tartalmaz, ezért ideális választás lehet fogyókúrázók számára is.
  • Rostban gazdag: Magas rosttartalma elősegíti az emésztést és csökkenti a székrekedés kockázatát.
  • Immunerősítő: A benne található vitaminok és ásványi anyagok támogatják a szervezet védekezőképességét, így segítségre lehet a megfázásos időszakban.
  • Jó hatással van a bőrre: Szépítő tulajdonságai révén elősegíti a bőr hidratáltságát és egészségét, amely különösen előnyös a hidegebb hónapokban.
  • Szívbarát: Magas kálium- és rosttartalma révén kedvező hatással van a koleszterinszint csökkentésére és a szív egészségére.
Sütőtökkrém leves (Kép: Stanisław Pionersky/Pexels)

Extra jó választás, mert

  • Könnyen elkészíthető: A sütőtök sokféleképpen kerülhet a tányérunkra (sütve, főzve, pürésítve), így változatos ételeket fogyaszthatunk belőle.
  • Gazdag színvilágú: Élénk narancssárga színe remek esztétikai hatású, amellyel könnyedén feldobhatjuk az ételeinket.
  • Kisállatok is fogyaszthatják: Az étkezésre használt sütőtök csökkenti a házi kedvenceink szervezetében élő bélparaziták számát, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert és segíti az emésztőrendszer működését. Elsősorban pürésítve adjuk hozzá házi kedvenceink ételéhez, heti egy-két alkalommal, megelőzve ezzel a túlzott rostbevitelt, ami hasmenéshez vezethet és a héját mindig távolítsuk el, mert ez akár bélelzáródást is okozhat.

Vigyázat! Csak étkezésre alkalmas, kereskedelmi forgalomban kapható sütőtököt adjunk kisállatainknak. A dekorációs célra használt dísztökök és egyéb vadon nőtt, vagy saját termesztésű tökök a bennük található keserű vegyületek (cucurbitacinok) miatt mérgezőek!

A sütőtök magját is pirítsuk meg (Kép: Nataliya Vaitkevich/Pexels)

Fogyasszuk minél többször

Akár ünnepnapról, akár hétköznapról legyen szó, a sütőtök természetes édeskés íze kiválóan alkalmas sós és édes ételekhez egyaránt. Sokoldalúságának köszönhetően rajtunk múlik hogy a levesből, a főételből vagy esetleg a desszertből köszön vissza ránk a szezon egyik legsokoldalúbb superfoodja.

Kiemelt kép: Denys Gromov / Pexels

EZ IS ÉRDEKELHET