A hűvösebb, szelesebb idő beköszöntével is fontos a megfelelő hidratálás – ilyenkor előtérbe kerülnek az ínyenceknek szánt forró csokoládék és az egyre népszerűbb latték.

A legjobb hidratáló természetesen minden évszakban az ivóvíz. A hűvösebb napok beköszöntével azonban izgalmasan kiegészíthetjük folyadékbevitelünket különféle szezonális őszi italokkal, amelyek nemcsak finomak, de egy kis odafigyeléssel még egészségesek is.
Forró csokoládé, a klasszikus – lelkifurdalás nélkül
Egy kirándulás vagy kertészkedés után jól esik behúzódni a melegbe és elkortyolni egy bögre forró csokit. A kakaó magas flavonoid tartalma miatt erős antioxidáns hatású, így védi a szervezetet a szabadgyököktől. Szívbarát, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Stresszcsökkentő tulajdonságai révén serkenti a boldogsághormonok termelődését, ásványi anyagai (cink, vas) pedig támogatják az immunrendszert. Megfázás esetén a teobromin és koffein serkentik a hörgőket, enyhítve a kellemetlen tüneteket.
Mire figyeljünk, hogy valóban egészséges legyen?
Érdemes otthon, gondosan válogatott alapanyagokból elkészíteni ezt az őszi italt, hiszen könnyen belecsúszhatunk az (ultra)feldolgozott élelmiszerek csapdájába: a boltban kapható kész porok gyakran magas cukortartalmúak és különböző adalékanyagokat tartalmazhatnak.
Válasszunk legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és ízlésünknek vagy esetleges táplálékintoleranciánknak megfelelően használjunk tehéntejet vagy növényi italt. Édesítéskor legyünk mértékletesek, válasszunk mézet vagy diéta esetén édesítőszert.

Golden (kurkumás) latte – a varázslatos
Az indiai ajurvédikus orvoslásból származó ital mára meghódította Európát, így hazánkban is egyre népszerűbb.
Elkészítése egyszerű, íze kellemes és rendkívül egészséges. A hozzávalók listája rövid: növényi eredetű tej, kurkuma, gyömbér, fahéj, fekete bors és méz – szinte csupa superfood-ok alkotják.
Legfőbb komponense a kurkuma, számos jótékony hatással bír: erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, támogatja a bélflórát, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai révén hatékony a megfázás és influenza ellen. Kutatások igazolják, hogy javítja az agyműködést, csökkenti a depresszió tüneteit, védelmet nyújt az érfalaknak, így szívbarát hatású. Emellett képes növelni a test belső hőmérsékletét, ezzel fokozva az anyagcserét, így fogyókúrázóknak is előnyös lehet.
Két titkos hozzávalója van: az egyik a fekete bors, amely fokozza a kurkuma felszívódását, a másik pedig a fahéj ami a vércukorszint szabályozásában játszik fontos szerepet.

Zöld tea, matcha latte – a menő
A matcha tea eredetileg Kínából származik és a 12. században buddhista szerzetesek által került Japánba. Zöld teát kezdetben csak Ázsiában fogyasztották, elsősorban a meditációk alkalmával, hogy éberek maradjanak.
Az alapanyag-termelés és feldolgozás technikai fejlődésével fokozatosan alakult át luxuscikkből tömegtermékké. A XX. század végén jelent meg Európában és Amerikában, karakteres íze és magas antioxidáns tartalma gyorsan népszerűvé tette. Különösen előnyös alternatívája a kávénak, mivel a koffein érzékenyek is jól tudják hasznosítani, tolerálni – mellékhatások nélkül.
Az elmúlt években új divathullám indult: a matcha latte, melynek üde zöld színét a porrá őrölt zöld tea adja. Hasonlóan az eszpresszó alapú lattéhoz, gőzölt tejjel vagy növény itallal készítik.

Őszi italok és az egészség
Az őszi italok megválasztásánál és időzítésénél érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket szedünk, mivel ezek módosíthatják vagy csökkenthetik egymás hatását. Az esetleges gyógyszerinterakciókról ajánlott előre tájékozódni.
A trendek jönnek és mennek de egy biztos, táplálkozási tanácsadóként úgy gondolom, a szervezetünknek szüksége van a melegebb őszi italokra, a lelkünknek pedig a jó beszélgetésekre – ezekhez pedig a fent említett csodaelixírek tökéletesek.
Kiemelt kép: depositphotos





