Csavartunk egyet ezen a hagyományos olasz tésztán méghozzá úgy, hogy a darált húst lecseréltük sütőtökre és spenótra. Az eredmény fenséges lett!
Idő: 40 perc
Hozzávalók (4 személyre)
- 400g lasagne tészta
- 600g felkockázott sütőtök
- 450g fagyasztott spenótlevél
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fenyőmag
- só
A besamellhez
- 8 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- 600 ml tej
- só
- bors
- szerecsendió
A tetejére
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál fenyőmag
Elkészítés
- A besamellhez egy serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a 8 dkg vajat, majd hozzáadjuk az 5 evőkanál lisztet. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy egy kis szín kapjon, ezután lassan felöntjük a felforrósított 600 ml tejjel. Két percig forraljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Levesszük a tűzhelyről és félretesszük.
- A sütőtököt krumplihámozóval megpucoljuk, a belsejét kimagozzuk és a húsát apró kockákra vágjuk. A gyorsfagyasztott spenótlevelet felengedjük, lecsepegtetjük.
- Olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt és fedő alatt közepes lángon főzzük. Amikor megpuhult, villával szétnyomkodjuk és belekeverjük a spenótot, 2 evőkanál fenyőmagot, sót, borsot.
- A tepsi aljára kevés olajat öntünk. Erre teszünk egy adag besamell mártást, majd egy réteg száraz lasagne tésztát, aztán a sütőtökös massza felét, és újra besamellt.
- Az előző lépést megismételjük, majd befejezésképp tésztaréteggel zárjuk a sort. Az egészet leöntjük a maradék besamellel, megszórjuk reszelt sajttal és 180°C-on 40-50 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült, a tetejét pirított fenyőmaggal díszítjük.
Forrás: Elmueble
Kiemelt kép: RBA